hitshelse

admission...

Siden sist har det nye året kommet, og det ble feiret med familie, venner og kjæresten. Når klokken ble slagen var vi en tur ut for å se raketter, hygge oss og ta litt bilder.

 

Tiden etter har jeg vært litt på treninger og trent jentene mine, tatt trenerkurs, besøk kjæresten i Bergen samtidig som influensa slo seg kraftig løs med høy feber og alt, jeg har fylt 23 år, hatt flere vakter i barnehagen som vikar og deltatt på konkurranse med klubben i cheerleading . Apropo barnehagen.. Stortrives virkelig, har faktisk aldri hatt det så bra i en jobb før som jeg har nå. Sendte til og med en melding til sjefen etter en dag på jobb for å skryte av hvor flott arbeidsplass det er. Er så herlige barn og ansatte der, oppleggene er supre og er alltid på jobb med et smil!

Hoftene mine har vært ganske så i sjakk, utrolig deilig følelse! Ingen smerter eller vondter på en stund i følge av dysplasi og belastning på musklene, men det er kanskje fordi jeg har hatt en god hvilepause i flere uker nå fra trening pga eksplosjon av smerte en periode... Men men, nyter friheten ved ingen bekymringer så lenge jeg kan. Hvertfall når det kommer til det området.

Men jeg må jo innrømme at jeg har en utrolig dårlig nyhet. Er vel ikke helt en nyhet, da jeg har visst dette i en uke nå, men for denne bloggen (selvom jeg skriver den til meg selv for hukommelsens skyld) så blir det vel en nyhet.. Jeg var hos Gunnar, spesialist for Myalgisk encefalomyelitt / ME, og fikk beskjed om at jeg har dette... Jeg liker ikke tenke på hvor sliten jeg egentlig er og innrømme for andre og meg selv at jeg pusher meg hver sekund i hverdagen... feller raskt tårer når det blir for mye inntrykk, smerter i kroppen og spesielt i leddene mine under for mye aktivitet, ligger unormalt mye i sengen/sofen for å bare være 23 år, sliter med å huske/konsentrere/regne og bare være tilstede i øyeblikket.. Er så mye rare og irriterende greier i hverdagen som jeg automatisk nekter å fokusere på. Jeg vil være som de andre flest. God på skolen, i jobb, være med venner og trene ordentlig, ha energi til å være en god rollemodell for barna på jobben og som trener i klubben, kunne kle meg og sminke meg fint hver dag, være aktiv på sosiale medier hele tiden, gjøre en ekstra innsats for familie, venner, kjæresten og samfunnet/verden over. 

For har vært så mye syk og skadet med tiden som har gått at dette blir nesten for mye for hodet mitt å forstå. Men jeg prøver å ta det til meg... For å ikke bli verre, noe jeg nå vet at jeg kan bli.. Alvorlig verre.. De som har den verste versjonen av ME ligger i et mørkt rom og tåler ingen inntrykk. Det nekter jeg skal skje meg.. Så jeg har begynte å prøve å endre meg litt. Slutte å pushe meg selv og lytte mer på kroppen. Er ikke noe vits i å strebe etter å føle at jeg er på lik linje med folk rundt meg.. Jeg må bare begynne å godta at jeg er meg, med mine positive og negative sider. Et sammensatt menneske som må ta det mer med ro for å bli frisk.. Og selvom jeg ikke klarer å omstille meg sånn over en uke, så skal jeg klare det. Ved støtte fra legene mine og nav (forhåpentligvis), så skal det ordne seg.. (Det økonomiske er jo tross alt noe av det som gjør at jeg sliter meg ut mest.) Kanskje jeg klarer å få nok ro i hverdagen til å klare å lese ett fag og etterhvert komme videre i utdanningen? Kanskje jeg kan endelig, etter fem år som fengslet i vg3 studiespesialisering, snegle meg videre mot vitnemålet hvis jeg slutter å pushe meg selv og strebe etter alle andre? At denne diagnosen kan hjelpe meg til å klare å sjonglere jobb, skole, familie, venner, trening, kjæreste, fritidshygge og liknende med tiden? Fy søren det hadde vært en drøm! Bare tanken på 100% jobb og familielivet, det standar A4 livet, er noe jeg faktisk kan oppnå? Isåfall tror jeg at jeg har tatt første skrittet mot dette nå, både innrømmet at jeg sliter fysisk og psykisk mtp på ME og i tillegg har begynt å åpne meg litt for å føle på utmattelsen.. Skummelt? JA! Men nødvendig....

 

Be proud of who you are!

Oslo Cheerteam Galaxy har vært min redning denne høsten.. Trene sammen med laget mitt. Jentene jeg er trener for. Muligheten til å fordype meg i Trener 1 kurs. Det er dette som har holdt motet oppe. Det har skjedd så mye rart siden august med venner, kjæreste, jobb, smerter i kroppen, utmattelsen etc som har påvirket skolen og hverdagslivet enormt.. Dessverre var jeg også altfor optimistisk når jeg meldte meg opp til skolekurs og eksamener i sommer, så det ble det for mye på en gang. Ting gikk ikke akkurat min vei.. Men når ting er vanskelig og tungt har det vært godt å kunne være en cheerleader. Man glemmer alt for en stund og bare gjør det du elsker med en herlig gjeng. Til tider er en hobby det eneste man trenger. Et sted man kan flykte til for å koble ut, snakke ut med gode venner, jobbe mot et felles mål og føle mestring. 

De aller, aller fleste har erfart at livet har oppturer og nedturer. Og det er viktig å kunne føle på dem begge. Men man kan ikke føle på alt hele tiden. Det å se virkeligheten inn i øynene i altfor lang tid når virkeligheten er veldig tung kan knekke selv den sterkeste. Dermed endte jeg opp som en person som fortrengte alt som var vondt og nektet å innrømme at jeg var nede. Lagde en fasade, en sterk rustning. Ingen skulle se eller få vite at ting ikke var greit. Og somregel klarte jeg å tro på det selv. Folk trodde jeg var verdens lykkeligste person under disse tidene, men skinnet kan bedra. Men å leve i dette tar enormt mye krefter, man merker det ikke, men det sliter en ut sakte men sikkert. Jeg kan vedde på at det er utrolig mange folk som har vært borti dette, det er jo nærmest en trend at folk sliter med utbrenthet, angst etc.. Vi skal liksom alltid være så glade, være flinkest og best i alt, være en bestevenn for alle, ha en god jobb og utdanning, ta vare på folk rundt oss og tilslutt... Ja, tilslutt står vi der da.. Utbrente og ensomme. Jeg tviler på at dette er et ukjent fenomen for de fleste.

Men det at vi er så mye overalt, flyr hit og dit, tanker og følelser tar over og ting blir kaos.. Gjør oss til menneske. Vi er så sammensatte av alt mulig at vi rett og slett bare burde godta at "this is life". Vi får bare ta på oss et smil og heve hodet, finne frem musklene og trampe oss gjennom livets utfordringer. Ikke vær redd for å være ærlige og ha et åpen sinn om at vi alle føler på de samme vonde følelsene og nedturene. Ikke steng deg inne og skyv alt bort. Du er ikke alene eller unormal. Det er ikke klaging å fortelle om sine sårbarheter. Be proud of who you are!

 

28.11.2014 Its going the right way

FOR NOEN DAGER!  Nå er det fire dager siden jeg ble operert, og dermed også fire krevende dager i ettertid der kroppen har reagert med så mangt. Operasjonen var ihvertfall vellykka, og takk Gud for det! Var ikke små greier disse legene drev med de fem timene jeg lå i narkose. Er ikke før i dag febern, kvalmen og matgleden er litt under kontroll. Har slitt med så mye de siste dagene innad kategori blodtrykk, puls, kvalme, har svimt av og så videre ogsåvidere. Men JEG LEVER og har klart å dratt meg en halv meter bortover gulvet i dag så proud. Im working hard here and Im Gonna Win. Me Preikas, ønsker dere alle alt godt! ?

23.11.2014 I Just Have To Belive

Ehm jaaa.. Da vet jeg nesten ikke hva jeg skal si.. Er bare få timer til jeg blir kjørt tilbake til sykehushotellet før den store dagen i morgen, da jeg er første mann ut. Har hatt helgeperm nå i helgen etter masse prat med alle som har med operasjonen å gjøre nå sist fredag. Må si jeg føler jeg legger livet mitt i gode hender, selvom en liten skrekk fortsatt lever inni meg. Begynner virkelig å føle på at tiden nærmerer seg nå, er helt klam i hendene, hjertet slår hardere og magen vrir seg. Men prøver å ikke tenke så mye på det som skjer i morgen, for må jo gjennom dette uansett hvor mye jeg gruer meg eller ei. 

Har jo en liten skrekk for disse små nålene først og fremst, så det å vite at jeg skal få en dønn av disse i meg og epidural er egentlig nok for meg. Men så topper vi hele greia med stor operasjon på mange timer som innebærer skjæring, saging, nagler og skruer. HO HO HO, jaa ingen har visst dødd hittil så får satse på at jeg ikke blir den første. Neida, er ikke så ille sak det her, men håper jeg ikke blir helt deformert eller lam.. Er jo alltid er risiko. Men må bare velge å stole på dem alle sammen. Kjære Gud, hjelper du meg nå den nærmeste dagene står jeg i evig takknemlighet etterpå! Amen! 

#operasjon #dagenførdagen #tilbaketilsykehuset #sykehus #scared #hope #belive #justdoit

22.10.2014 Its Always Something To Do

God kveld alle sammen! Dagene går og det skjer vel egentlig ikke så veldig mye. Har jo tross alt lagt fra meg alt som drar energi ut av meg, slik at jeg kan ha en fin og overkommelig hverdag. Som nevnt før sliter jeg jo med utmattelsesproblemer, hofteskader og litt til, og dermed måtte tilpasse hverdagen min litt ekstra enn det en gjennomsnittlig 19 åring gjør. Men men, alle har sine gleder og sorger. Og jeg trives best når jeg fokuserer på de små gledene i hverdagen min som dukker opp selvom jeg ikke alltid har nok energi til å være sporty eller finne på ting med venner. Noe som var lykkerusen min før, som jeg nå har måtte kraftig redusert. Men mye ordner seg med rett innstilling! Selvom dagene kan være grå trenger man ikke trekke for gardinene.

Noen gleder i min rolige hverdag kan være:

☆ Sette seg ned i kosekroken å nyte en god bok. Leve seg inn i en annen verden der bare fantasien som stopper grensene i tolkningen av ord.

☆ At vi bor i ett av verdens flotteste land, med en nydelig natur. Så er fritt frem for en skogstur når litt energi er samlet opp, og i mitt tilfelle betyr det godt underlag for hoftene og frihethetsfølelsen jeg får når jeg er i naturen.

☆ Og igjen, vi bor i verdens flotteste land (haha) og har et velfungerende system og samfunn som tilbyr hjelp når det måtte trenges.

☆ Selvom jeg ikke alltid orker å ha besøk eller møte venner ute, så har man alltids en telefon å ringe med eller kan tekste med slik at man får inn litt sosialt allikevel.

☆ Familien er alltid rundt meg og støtter meg uansett hva det måtte være. Kan være angst for å dra til sykehuset (enda ikke vandt) eller bare trenger å snakke.

☆ Jeg har virkelig tiden til å gjøre ting jeg ellers aldri hadde fått tid til hvis jeg får litt "kick up energi" dose, som dukker opp av og til. Takket være at jeg er så mye i ro.

☆ Man lærer så enormt mye om seg selv når man detter litt utenfor samfunnet og må kjøre en helt annet retning enn alle andre.

☆ Jeg har rent vann i springen, eget rom med deilig seng, mat i kjøleskapet, tak over hodet og tilgang til klær og varme, tv og mobil, familie og venner. Og hjelpen er alltid nær selvom helsesystemet kan være litt kronglete til tider. Men jeg skal ikke klage, jeg får hjelp og støtte. Men når jeg er bra i hofter og hodet vil jeg støtte trengende som enda har ett håp om ett liv som mitt, mennesker som ikke er så heldige som meg og deg. Derfor gleder jeg meg til å komme meg i arbeid igjen når jeg er "ready to go", men penger gjør en ikke lykkelig men heller bidrar til god helse og oppfyller de grunnleggende behovene vi alle har. I mellomtiden er jeg i stand til desto like viktig støtte, nemlig i form av nestekjærlighet i mange størrelser og former. Vi kan alltid gjøre noe for noen!

#kjærlighet #støtte #omsorg #positiv #gleder 

 

17.09.2014 I Have A Dream, A Dream To Be Free!

I dag er det Onsdag...I dag er det fri fra skolen, akkurat som i går. Men ikke fri fra utmattelsen som drar meg ned hver gang jeg prøver å være litt normal. Bare det å besøke, dra ut eller ha besøk av venner/kjæresten suger energi ut av meg, akkurat som skolearbeidet, selvom jeg endelig har fult lager med motivasjon og læringslyst. Det kom noe positivt ut av friåret mitt i fjor heldigvis! Selvom det å ligge på soffaen med smerter i kroppen dag inn og dag ut ikke var særlig festlig.Men nå er det problemet lettet på, ikke borte, men under kontroll forhåpentligvis frem til den kommende operasjonen.

Bare tanken på alt som skal gjøres fra små hverdagsplikter, det sosiale, møte opp på skolen... Ja det å rett og slett sanse inn alt som skjer rundt meg av lys, lyder, mennesker, bevegelser og ordene fra munnen til lærern som jeg skal notere ned og fighte meg opp for å prøve å huske... Suger den lille energien jeg har igjen ut meg. JEG HATER Å KLAGE! Derfor gjør jeg det så og si aldri. Av person er jeg meget positiv og ser alltid et lys i tunnelen, men av og til hvis jeg ikke har passet  nok på å få hvile fra omverdenen og kravene derifra blir jeg dratt ned under jorden og det er ingen lys i tunnelen lenger. 

Jeg er sliten.. Hele tiden... Men somregel er det ingen som merker dette. Jeg vil leve normalt og dermed dytter jeg vondter og skyen av utmattelse fra meg så lenger jeg makter, bare for å prøve å fullføre noen fag på skolen, bare for å ha litt kjærestetid, bare for å være en del av familien og le litt med venner. Men hver minste lille ting er en psykisk kamp, og det... tar mye energi. Men jeg vil heller ikke at folk skal se og føle på alt jeg føler, er redd de hadde blitt skremt eller behandler meg annerledes som om det er synd på meg. For hva er meningen med å prøve å leve som før da? Det er dette som holder meg oppe.  Jeg må gjøre det beste ut av situasjonen, og dermed ser og oppfatter man meg som normal..  Man må bare finne sin særegne balanse i hverdagen.

Jeg er ikke alene om ha føle på en tøff hverdag, det finnes så mange der ute med verre problemer enn meg, jeg synes det er forferdelig trist å tenke på. Så en dag når jeg har kjempet meg gjennom en utdannelse skal jeg få hjulpet til, strekket ut hånden min til noen som trenger den, akkurat slik som de som hjelper meg nå i dag. Jeer evig takknemlig. For en dag blir jeg nok frisk igjen, frisk fra utmattelse og alt det medbringer og frisk fra hoftesmertene og den stadige kvalmen den bringer med seg. I Have A Dream, A Dream To Be Free! 

Tell me why...?

"In my dreams, the children sing a song of love for every boy and girl . The sky is blue, and fields are green and laughter is the language of the world . Then I wake and all I see, is a world full of people in need". Tell me why.." Denne sangen gjir meg alltid et stikk i magen hver gang jeg hører den.. Jeg synes den er rett og slett både vakker og hjertekjærende. Men hvem har ikke stilt seg spørsmål om hvorfor det er så mye urettferdighet og vondt i verden? Jeg har i hvertfall gjennom mitt 18 årige liv, gitt mange tanker til de som lever i de værste kårene og må leve med tanken på at kanskje en nær eller dem selv ikke får se solen stå opp dagen etter...

Vi her i Norden lever i et himmelrike sammenliknet med mange millioner barn og voksne rundt om i verden.. Mange av oss har bare opplevd denne luksusen og tar den for gitt... De klarer ikke se for seg en verden full av grusomhet og lidelse, og jeg klandrer ingen, da det er noe man må oppleve for å forstå. Men det er altfor leit at man ikke prøver å forstå og gir blanke i at andre mennesker som er like mye verdt og flotte mennesker som oss må leve med noe sånt.. Jeg synes det er fælt at mange bare tenker at "så lenge jeg ikke blir rørt så er det ikke så farlig", men det kunne hvert hvem som helst som opplevde dager full av skremsel, vold, farer, sult og traumatiske hendelser.

Livet er ikke en selvfølge, og om vi er så heldige at vi får leve et liv med en kropp og sjel som er frisk og rask med arbeidsføre foreldre og flott hus, så burde man ikke ha meget å klage om.. Selvfølgelig finnes det vonde ting som skjer i vårt land også, eks det å bli utsatt for voldtekt, misshandlinger, psykiske lidelser, skader og sykdommer er bare for å nevne noe.. Men dette er en trussel som kan oppstå uansett hvor man er i verden, og det at man har det bra nå betyr ikke at man vil ha slik flaks resten av livet. Det er viktig å leve hver dag som sin siste, og gripe mulighetene mens vi kan. Og ja, vi er heldige som slipper å leve i et samfunn preget av sult og krig, men på en annen side er vi i de rikere landene enda mer utsatt for psykiske lidelser som kan utvikle seg til like mye smerte men på en annen måte.. Vi må ikke glemme at personen ved siden av deg på bussen kanskje har opplevd noe så vondt at du ikke kan forstå det, ikke ta folk for gitt, for man vet aldri hvem som har det vondt og kan lide i det skjulte...

Poenget med dette er at vi burde sette pris på det livet vi har, de rundt oss og ikke minst de små gledene i hverdagen. Men viktigst av alt, behandle alle som om han eller hun var din søster eller bror, uansett hvordan de ser ut, hvorhen de kommer fra og hvor de lever og bor. 

Jeg har et ønske om at alle her i norden skal få opp øynene og se hvordan verden egentlig er og hvor heldige mange av oss faktisk er. Dette er ingen reklame, men det å støtte organisasjoner som røde kors, redd barna, blå kors, CARE, norsk folkehjelp, flyktninghjelpen, kirkens nødhjelp, plan norge, leger uten grenser, SOS barnebyer og UNICEF kan bety for flere her i verden mer enn du aner! Men husk at det er viktig å hjelpe andre, men ikke gå glipp av å lev ditt eget liv i dette stressende og kravstore samfunnet, del gleder med familie og venner og tislutt ønsker jeg dere alle en flott kveld videre! <3
Its still a hope out there

Tusen takk for alle forslagene til julekalenderen min, har virkelig kommet godt med! Hvordan har dere det i dag? Jeg har selv bare ligget i sofaen og prøvd å slappe av, da kroppen min er sterk preget av lørdagens bytur for å feire en venninnes 18 årsdag. Må innrømme at det er ganske tøft å tåle så lite aktivitet før jeg blir slått tilbake i flere dager i ettertid.. Det gjør noe med psyken rett og slett, men jeg prøver å holde meg oppe så godt jeg kan! Da jeg ikke kan gjøre så mye og egentlig bare er dømt til uinteressange dager på sofaen...Så da er virkelig bloggen noe som hjelper meg på vei. Dere aner ikke hvor mye den faktisk kryddrer dagene mine for tiden. Men nå er det bare to uker til neste legebesøk så da håper jeg at jeg får litt fart i sakene igjen.. Må bare krysse fingrene for å bli bra, midlertidig aner jeg ikke om jeg har et normalt vokseliv foran meg eller ikke...

Livet er ikke lett i dagens samfunn

I mange år nå har jeg nærmest drøm om en egen leilighet. Der jeg kan slappe av, spise hva jeg vil, innrede som jeg vil, invitere hvem jeg vil på besøk og kan når som helst få ro til arbeid eller hvile etter en lang dag. Det er ikke like lett når man bor hjemme med tynne vegger og folk oppå deg hele tiden. Akkuratt nå er jeg litt takknemlig for at jeg er skadet og har tatt meg et friår fra skolen. Somregel frem til klokken to på dagen er jeg helt alene og kan til og med høre mine egne tanker, det sier litt.Det er ikke det at jeg er så utrolig kravstor, men jeg har strevd lenge med å virkelig kunne slappe av uten at noen utenfor påvirker følelsene mine eller at meg selv bare ikke klarer å slappe av invendig. Det er faktisk et av mine prosjekter mens jeg er hjemme. Det å lære meg til å stresse ned, finne min indre ro og rett og slett føle meg mer opplagt og frisk.

I går skrev jeg om et nytt prosjekt jeg skal begynne med. Det å klippe ut livsstilstips og samle alt i perm. Dette for å få oversikt over alle tips og råd der ute og samtidig pusle med krativiteten min, og kanksje noe av dette kan hjelpe meg til å få en bedre hverdag. I en artikkel fra ssb.no sto det at "Det antas at om lag 30 prosent av befolkningen i løpet av livet har en psykisk lidelse av typen depresjon, angst, fobi eller somatoforme lidelser, og ca. 40 prosent av dem er kvinner og 20 prosent er men." Dette er store tall, og det kommer nok av hvordan samfunnet er i dag. Korte stikkord om dette er #press #stress #krav #perfeksjonisme #konkurranse #idealmenneske #toppkarakterer #arbeid #dyktighet #personlighet #sosialt #utseende og ikke minst det at vi alle skal være #supermennesker .. Det er ikke lett når man føler presset hver dag på å se perfekt ut, være flinkest på jobb og skole, flink som datter/sønn/mor/far/bror/søster/barnebarn/venn/kjæreste, være sporty, super sosial, perfekte klær og sminke og ha den perfekte personligheten. Så det er ikke rart at man ender opp super stressa, depresiv, føle håpløshet og utbrent når idealmenneske egentlig bare burde være et menneske som er seg selv, og har det godt med seg selv og andre rundt seg. Vi er jo alle skapt forskjellige, så det at samfunnet tilsier at alle skal være like fordi det er dette som er riktig, så strider det vel egentlig mot vår egen natur?

 

Mange av de jeg kjenner sliter på en eller annet måte i forskjellige grader med enten seg selv, med familien, venner, jobb, selvtillit, selvbildet eller pga noen andre de kjenner gjør det, slik at det påvirker dem igjen. Jeg er et eksempel i seg selv på en som prøver å holde motet oppe, være positiv og glad, men som av og til feiler og kanksje hadde trengt en psykolog selv. Jeg har fått en smell i veggen flere ganger pga alle kravene og press jeg har vært utsatt for. Men jeg har alltid vært sta nok til å løfte meg selv opp og lært noe av det med bevisshet. Jeg mener det er viktig å alltid finne noe positivt i hvilken som helst situajson, for det er somregel alltid en lys side ett eller annet sted inni en tunnel, det er bare det å finne den. Og det føler jeg at jeg har blitt flink til, selvom den beste optimist har en liten pessimist inni seg til tider. Men det er heldigvis helt menneskelig.

 

Ærligheten som mange skjuler

"What to do when Im stucked home.." var det første jeg tenkte på når jeg sto opp i dag. Det tok nok  ikke mange minuttene før jeg innså at jeg måtte være enda mer i ro i dag enn de tidligere veldig rolige dagene.. Det stikker og er ekstra ømt i kroppen i dag uten noen spesiell grunn, med strålinger helt ned til beina, ubehaglig å bevege hoftene og korsryggen er vond og støl. Og psykisk er jeg helt utbrendt. Det krever så enormt mye energi å stå i mot smertene og av og til bare ubehaglighetene og vri bort tankene til noe positivt som kan overdøve alt det negative. Av og til føles det ut som om jeg har like dårlig kropp som en 80 år gammel dame.. Men jeg er takknemlig for at jeg slipper smertene jeg konstant hadde gjennom hele sommerferien, takk Gud for det! Jeg tror ikke det kan forestilles om man ikke har opplevd konstant smerte over lang tid før.

Jeg synes det er trist å ikke huske hva jeg har gjort de siste dagene, hodet mitt blir jo også påvirket da jeg også er psykisk sliten i topplokket etter mye annet unødvendige påvirkninger jeg har fått fra andre gjennom tiden, men når det gjelder akkuratt det så har det blitt bedre, alt har roet seg det siste året. Ikke helt, men nok til at jeg ikke blir særlig påvirket av det lenger.For det som er det værste når man er utbrendt psykisk som jeg har vært ett par ganger allerede i mitt korte liv er skadene man sitter igjen med i ettertid... Om man kan kalle det det. Heldigvis klarer jeg somregel å dytte dette unna og erstatte det med masse positivitet og takknemlighet isteden, men det vil alltid ligge inni meg å være klar til å komme frem om jeg blir trist eller deprimert. Da man desverre vil falle enda dypere enn det man ville gjort om man ikke hadde sperret alle følelsene og frustasjon inne. Jeg missliker sterkt å bruke tiden på å klage og være sur, når det er så mye goder vi har som nordmenn og ikke minst livet i seg selv er jo en gave!

Da jeg virkelig elsker faget psykologi har jeg studert dette for å holde meg selv oppe i ett par år, men jeg begynner å skjønne at det lureste av alt er å komme seg til en psykolog og få ut alt som gjemmer seg inni meg som jeg nesten ikke engang husker fordi det er så mye... Men det er lettere sakt enn gjort...


Sulten hver eneste dag!

Nå sitter jeg pent avslappet under et varmt pledd med mange gode puter rundt meg. Det er sykt digg! Ute blåser det og i løpet av døgnet har det reget mye. Dvs, det er enda diggere da! Må innrømme at jeg stortrives akkuratt som jeg har det nå, også kjenner jeg plutselig magen knipe seg skikklig etter mat... Dette hender ofte, noe sikkert alle har følt på kan være irriterende. Fordi det typisk er å bli sulten når du minst vil spise, ikke har tilgang på mat eller rett og slett ikke har penger til å kjøpe mat. Kroppen må ha mat og drikke gjevnlig gjennom dagen, og i løpet av livet spiser et menneske for rundt 640.000 kroner! Tenk så mye annet vi kunne brukt de pengene til? Men når det først og fremst er slik at vi ikke overlever uten mat og drikke, så kan vi i det minste gi kroppen det den vil ha, dvs et sunt og variert kosthold. Huff, nå må jeg lage meg noe mat, ellers dør jeg x)... Tik tak, tik tak....Sånn, etter 15 min på kjøkkenet fikk jeg til å lage meg en omelett med masse proteiner og sånne sunne greier i, etter å ha lest faktaen nedenfor var nok ikke sjokolade noe fristende lenger for å si det sånn... Maten min var i hvertfall veldig god og magen ble glad, haha. <3
Visste du at..

 • En gjennomsnittlig sjokoladeplate har åtte insektsbein i seg.

 • Lakris kan øke blodtrykket ditt.

 • Samlet spiser amerikanerne hver dag pizza tilsvarende et område på 18 mål.

 • Ingenting rimer på pølse.

 • I ølreklamer tilsetter de flytende vaskemiddel for å få ølet til å skumme mer!

 • Storbritannia er det landet i Europa hvor man spiser mest iskrem.

 • En mann fra Sydney tjente 4150 kroner på å auksjonere bort en bit frokostblanding som lignet på E.T.

 • Islendere drikker mer Coca-Cola enn noe annet folkeslag.

 • Fettfrie kaker er vanligvis steinharde. jo mykere en kake er, jo mer fett er det i den
 • usunn mat øker faren for psykiske plager.
 • Coca-Cola ville vært grønn om ikke det var tilsatt kunstig fargestoff?

 

Å nå sitter du sikkert enda å prøver å finne et ord som rimer på pølse? Har jeg riktig? x)

12.08.2012 Tur- Ikke sur

I dag fant min venninne og jeg ut at vi skulle ta oss en gåtur ute for å skravle litt. Sola skinner, med en sval vind somgjør det helt perfekt for en tur. En liten spasertur ble til en intensiv 2,5 timers tur i skog og mark. Utrolig befriende og avslappende. Vi har da alle hørt ordtryket: "Ut på tur, vær aldri sur!", men jeg tror jeg heller vil vri om utrykket til: " ut på tur og du blir ikke sur!". Nå som jeg sitter her ved pcen etter en god tur med min søte venninne, kan jeg ikke annet enn å være glad. Okey, er vel egentlig kjent som en positiv og latterfull person fra før, men en tur er da godt for både kropp og sjel uansett.

For å være ærlig synes jeg det er mer kjedelig enn gøy å dra på joggeturer og gåturer alene. Motivasjonen gir seg ganske så fort jeg blir litt sliten, noe jeg tror ikke er et ukjent fenomen. Dermed er det perfekt å dra ut med noen venninner eller kompiser. Fant også noen blåbær på veien, og endte med å ikke bli blå bare på tunga, men hendene også. Så sikkert veldig flott ut der vi gikk, men det er faktisk sånne små øyeblikk i livet som gjør livet så bra. Man må tørre å ha det gøy, og drite seg litt ut i blandt. Ikke det at vi dreit oss ut så mye da. Haha. Men uansett, jeg tror faktisk om man er litt trist og sliten så send en sms til en venn å dra ut i skauen. Ikke noe er så avslappende og koselig som det!

Åpne en ny dør, det finnes alltid noe godt!

Sommeren er herlig, og når det er ferie att på til får man tid til å gjøre ting man ellers ikke har muligheten til å gjøre. Det kan være så mangt ett menneske ønsker å drive med, men det viktigste av alt er at man har lyst til å gjøre noe, lyst til å oppleve noe og har gleden av å skape noe! Slike ting gir livssglede og ett fullverdig liv.

Det er enkelte som har mistet denne livsgleden etter det grusomme som hendte den 22 Juli i år, og det finnes flere i vårt land og desto flere i verden som er i live, men som ikke lever med glede i hjertet av mange grunner. Det er hjerteskjerende å vite at ikke alle har det like godt som oss glade, nyskjerrige og spreke ungdom. Men det er alltid håp, og når det gjelder livsglede så er det en mulighet som står åpen for alle uansett miljø, skade eller annet som tråkker en ned i hverdagen.

 

Hva må til for å finne seg selv igjen?

(http://debatt.sol.no/content/10-normer-maksimal-livsglede)

1. Et rolig sinn
Ta det med ro og ta deg tid til å belønne deg selv av og til. Å stresse gjør ingenting bedre, men vondt verre.

2. Et vennlig sinn
Hvis du er god mot andre, vil som oftest andre være gode mot deg. Ved å være vennlig mot andre setter du det gode i bevegelse og skaper en bedre verden.

3. En åpent sinn
Alt er mulig. Spør deg selv "hvorfor ikke" istedenfor "hvorfor". Ha ingen forventninger og grip mulighetene når de byr seg. Med et åpent og fleksibelt sinn blir du ikke så lett å bli skuffet heller. Et åpent sinn er kanskje den viktigste normen for maksimal livsglede.

4. God helse
God helse i seg selv gir ingen lykke, men det motsatte gjør deg fort ulykkelig og kan gjøre det vanskelig å realisere alt det du har lyst til å gjøre. Eller kanskje du ikke har lyst til å gjøre noe som helst annet enn å bare bli frisk? Bestem deg for at det skal sprute livsglede og vitalitet av deg - alltid. Og gjør de tiltak som du vet må til for å få en bedre helse - idag.

5. Samhørighet
Det er viktig å føle tilhørighet og fellesskap - at du hører til. Vi trenger alle noen som bryr seg om oss. Hvis du viser at du bryr deg om andre, tar det ikke lang tid før du ser at også andre bryr seg om deg.

6. Vis mot
Denne normen er kanskje den vanskeligste. Hvis verden skal bli et bedre sted å være, må du bidra gjennom å bevist kjempe mot det du synes er galt. Det krever mot.

7. Tillitisme
Ha tillit til at ting ordner seg. Det går seg til. Tillitisme er egentlig en norm som følger av normen for et åpent sinn. Det handler om å anerkjenne og akseptere usikkerheten, å ikke ha fremtiden spikret ferdig, avvente og ha tillit til at det ordner seg - noen ganger i siste øyeblikk. For hvis du har staket ut hele kursen din på forhånd, da skjer det jo ikke noe spennede da? Det å være litt spontan kan lønne seg.

8. Humor
Det er utrolig inspirerende med mennesker som klarer å takle store utfordringer med et smil og godt humør. Bli en sånn person du også. Ta utfordringene med et smil.

9. Middelvei
Middelvei er å kunne nyte av livets goder uten å hengi seg til de og bli fanget. Ikke for mye, ikke for lite. Det viser styrke, sjelelig styrke og viljekraft å kunne nyte en passe porsjon av livets goder og ikke overdrive.

10. Perspektiv
Har du ett ansikt full av kviser? Feit? Et slitsomt menneske rundt deg? Ingen inspirasjon i hverdagen? Du er ikke alene. Men hva betyr det? I din egen, lille verden kan slike ting bety mye. Men utvider du perspektivet ditt vil du fort se hvor fint du faktisk har det - til tross for enkelte skavanker og eventuell motgang. Har du noen gang kjent sulten gnage i kroppen i månedsvis? Kanskje opplevd at et av dine barn sulter ihjel? Har du noen gang vært så tørst at du blir overlykkelig når du finner et gjørmehull hvor du kan supe i deg noen sårt tiltrengte dråper? Eller har du kanskje opplevd å være utsatt for krig og sett dine nærmeste bli drept? Med det rette perspektivt ser du fort at du antageligvis har sluppet billig unna og at du har mye å glede deg over. Slutt å sutre over bagateller. Sett pris på livet og de mindre viktige tingene i ditt liv. Det er ikke alle som har muligheten til det.

Det er lov å sutre. Det er lov å synes synd på seg selv. Men ikke la det gå sport i det. Åpne opp sinnet ditt, søk mulighetene, sett ting i perspektiv og du vil boble over av livsglede Du er en toppers person, ikke glem det! <3


-Marry-Sunn og kjempegod kake!

 Foto: Erik Hannemann
I dag fikk min lillesøster og jeg utrolig lyst til å bake, bare sånn rett ut av det blå. Men ettersom at jeg ikke vil være så usunn så ble litt søking på nettet etter en litt sunnere versjon av en kake. Det var mange alternativer, men vi falt for denne nøttekaken fra www.dinmat.no .
 
Uansett kake eller bakverk, her er noen tips:
 
- Bytt ut sukkeret med fruktose eller sukkerin, dette er mye bedre alternativer til sukker. LES HVORFOR  her og her!
- Bytt ut vanlig hvetemel med ett grover alternativ som rug eller spelt osv...
- Om du velger sukker alikvel, det skader ikke å ta litt mindre.
- Velg alltid mørk sjokolade over 70 % fremfor melkesjokolade.
 
Ingridienser:
 
5  egg
200 g  sukker
250 g  hasselnøtt-kjerner
250 g  mandler
1 ts  bakepulver
100 g  mørk sjokolade
 
 
 Framgangsmåte:

Pisk egg og sukker til eggedosis, jo lengre du pisker eggedosisen jo luftigere blir kaken.

Mal hasselnøtter og mandler i kjøkkenmaskinen.

Vend de malte nøttene og bakepulveret inn i eggedosisen.

Hell røren i en rund form (26 cmi diameter) og stek kaken midt i ovnen på 200 grader i ca. 35 minutter.

Smelt mørk sjokolade i vannbad og smør dette utover kaken mens den ennå er lunken.

Pynt med et par friske jordbær og et par blader sitronmelisser.

Server gjerne med biter av litt frisk frukt som jordbær, kiwi og appelsinfilet.

 

 

-Q: Laget denne kaken før?

 

-Marry-

 

Aktivitet + riktig kosthold = lykke!

Fremføring i dag foran lærer og "eksaminator" ble som den ble, heldigvis var dette bare prøve muntlig. Desverre må jeg si at jeg ble litt skuffet, men livet går ikke under fordet...Men til andre saker... Mitt mål er å trene litt annenhver dag minst fremmover, og jeg håper jeg klarer å gjennomføre det. Etter en liten tur på skolen i dag tidlig tok jeg en rolig joggetur, noe som er veldig deilig når man tenker på hvor mye man får igjen for det. Helsa er egentlig det viktigste og det mest dyrebare hvert ett menneske har, uten den duger man ikke som menneske... Aktivitet + riktig kosthold = lykke!

-Q: Hvor mange ganger i uka trener du?

-Marry-

 

Design av:


 • INGVILD AASHEIM